Szukasz pomocy w
STŁUSZCZENIU WĄTROBY?
Dieta w stłuszczeniu wątroby
Stłuszczenie wątroby
Do stłuszczenia wątroby dochodzi, gdy odłożony w jej obrębie tłuszcz obejmuje więcej niż 5-10% wagi wątroby.
Za czynniki ryzyka rozwoju choroby uznaje się:
wysoki wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) oraz otyłość brzuszną,
cukrzycę typu 2,
dyslipidemię, wysokie stężenie trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, niskie stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości,
wiek – narastanie częstości występowania wraz z wiekiem,
płeć męską – 2 razy częściej niż u kobiet,
długotrwałe spożywanie nawet umiarkowanych ilości alkoholu w połączeniu z nadmiernym obciążeniem kalorycznym i/lub otyłością.
Zalecenia żywieniowe dla osób ze stłuszczeniem wątroby rekomendują niskokaloryczną dietę dostosowaną indywidualnie do potrzeb pacjenta, która spowoduje utratę masy ciała. Redukcja wagi o 10% prowadzi do stopniowej normalizacji stężenia enzymów wątrobowych i zmienia obraz ultrasonograficzny wątroby.
Co musisz dodatkowo zrobić dla swojego zdrowia?
Warto zwiększyć aktywność fizyczną, która pomoże w normalizacji masy ciała
Zalecane są tłuszcze roślinne ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w miejsce tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
Należy ograniczyć ilość produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wysokie stężenie glukozy poposiłkowej przyczynia się do rozwoju insulinooporności oraz nasila proces syntezy triglicerydów w wątrobie.
W diecie ograniczyć warto także spożycie prostych i łatwo przyswajalnych węglowodanów, takich jak słodycze, owoce, pszenne pieczywo, biały ryż, jasny makaron. Wybierając produkty należy sprawdzać ich skład, aby uniknąć dodatków technologicznych w żywności takich jak: skrobia modyfikowana, czy mączka chleba świętojańskiego.
Jadłospis powinien zawierać także odpowiednią ilość błonnika. Spowalnia on procesy wchłaniania glukozy i przyspiesza pasaż jelitowy, co skutkuje zmniejszeniem wchłaniania czynników toksycznych dla wątroby.
Należy zwrócić uwagę także na cukry dodawane do żywności, takie jak fruktoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy oraz syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. 90% fruktozy wchłoniętej w jelitach jest metabolizowane w wątrobie. Cukier ten nie podlega działaniu insuliny oraz regulacji przez fosfofruktokinazę-1, dlatego też szybciej może wchodzić w szlaki metaboliczne. Przemiany fruktozy powodują powstanie kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów. Ograniczyć należy więc spożycie fruktozy w produktach przetworzonych oraz w postaci soków owocowych, napojów i słodyczy,
Wśród preparatów dodatkowych wspierających prace wątroby uwagę zwrócić można na wyciąg z ostopestu plamistego zawierający sylimarynę (kompleks aktywnych substancji sylibiny, sylichrystyny, sylidoniny) oraz witaminy B2, D, E, K i karotenoidy. Pomocnym mogą być także preparaty z fospolipidami oraz n-acetylocysteiną które wpływają na regenerację wątroby.