mgr inż. Aleksandra Niemiec
Gabinet Premium

mgr inż. Aleksandra Niemiec

tel. 721 874 775 Umów się online

Preparaty hamujące łaknienie

Wiele osób, szczególnie mężczyzn wykazuje duże upodobanie do potraw wysokokalorycznych z dużą zawartością tłuszczu takich jak tłuste gatunki mięs, wędlin, podroby.

Produkty te zawierają duże ilości tzw. kwasów tłuszczowych nasyconych, które niezwykle efektywnie gromadzone się w tkance tłuszczowej. Ich nadmiar w pożywieniu wpływa nie tylko na wzrost masy ciała, ale także jest przyczyną wielu niebezpiecznych chorób takich jak: nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, choroby wątroby, trzustki. Upodobanie do potraw z dużą zawartością tłuszczu bywa często tak silne, że próby ich eliminowania w diecie rzadko, kiedy przynoszą długoterminowe efekty. W takich przypadkach ważną rolę wspomagającą mogą odegrać preparaty błonnikowe, które posiadają silną zdolność wiązania nadmiaru tłuszczu z pożywienia i jego wydalania z przewodu pokarmowego, obniżając w ten sposób znacznie kaloryczność posiłku. Preparaty błonnikowe wykazują ponadto właściwości pęczniejące, dzięki czemu zmniejszają na drodze motorycznej proces łaknienia. W przypadku diet o dużej zawartości tłuszczu, należy także uwzględniać odpowiednią ilość antyutleniaczy zapobiegających niekorzystnych przemianom tłuszczów w krwiobiegu. Na szczególną uwagę zasługują: witamina E, C, wyciągi z zielonej herbaty, grejpfruta.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Jaki preparat wybrać?

Przed wyborem określonego suplementu wspomagającego redukcję tkanki tłuszczowej, niezbędne jest określenie przyczyn wzrostu mas ciała, a także czynników utrudniających proces redukcji tkanki tłuszczowej.

czytaj więcej

Chrom

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Chrom jest składnikiem mineralnym wchodzącym w skład budowy niskocząsteczkowego związku organicznego zwanego czynnikiem tolerancji glukozy, w skrócie GTF (Glucose Tolerance Factor). Zasadniczym działaniem GTF jest ...

czytaj więcej
POKAŻ