mgr inż. Aleksandra Niemiec
Gabinet Premium

mgr inż. Aleksandra Niemiec

tel. 721 874 775 Umów się online

Jaki preparat wybrać?

Przed wyborem określonego suplementu wspomagającego redukcję tkanki tłuszczowej, niezbędne jest określenie przyczyn wzrostu mas ciała, a także czynników utrudniających proces redukcji tkanki tłuszczowej.

Nadwaga może być uwarunkowana wieloma czynnikami, takimi jak: nieregularne odżywianie, pochłanianie dużej ilości kalorii, nadmiar tłuszczów lub/i cukrów w diecie, niska aktywność fizyczna, itp. Niezbędne jest więc zastanowienie się się nad możliwościami wyeliminowania lub ograniczenia najbardziej uciążliwych przeszkód, w czym pomocne mogą być także określone suplementy diety. W bogatej ofercie środków odchudzających znajdziemy m.in. preparaty:

  • zmniejszające łaknienie na cukry
  • ograniczające wykorzystanie węglowodanów przez tkankę tłuszczową
  • hamujące wchłanianie tłuszczów pokarmowych
  • zwiększające przemianę materii
  • usprawniające proces wykorzystania tłuszczów w przemianach energetycznych
  • korygujące wartość odżywczą diety
  • zastępujące lub wzbogacające posiłki
  • inne.

Program suplementacji powinien być przemyślany i odpowiednio dostosowany do indywidualnego przypadku. Należy pamiętać, że to co służy jednym możne okazać się całkowicie błędnym rozwiązaniem dla innych. Zadaniem suplementacji jest przede wszystkim korygowanie określonych błędów żywieniowych i wspomaganie organizmu w trudnych etapach terapii.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Działanie zielonej herbaty

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

To jeden z najbardziej popularnych napojów wykorzystywanych w programach redukcji masy ciała. Jak wynika z licznych doniesień, może ona wspomagać proces odchudzania na wiele sposobów ...

czytaj więcej

Łaknienie na słodycze

Wysoki udział węglowodanów szczególnie ich form wysokoprzetworzonych wpływa w istotny sposób na pobudzanie mechanizmów neurohormonalnych i metabolicznych sprzyjających gromadzeniu rezerw tłuszczu.

czytaj więcej
POKAŻ