mgr inż. Aleksandra Niemiec
Gabinet Premium

mgr inż. Aleksandra Niemiec

tel. 721 874 775 Umów się online

Od czego zależy działanie kreatyny

Mimo, że większość badań wskazuje, że suplementacja kreatyną, prawie u wszystkich osób wywołuje korzystny wpływ na zmianę składu ciała, poprawę siły i szybkości mięśniowej, to jednak w zakresie dynamiki tych zmian pojawia się duża zmienność osobnicza.

Wysoką reaktywność na działanie tego suplementu obserwuje się jedynie u co piątej osoby. Do tej grupy, można zaliczyć osoby u których wzrost stężenia kreatyny pod wpływem doustnej suplementacji zwiększa się przynajmniej o 20%. W przypadku osób o niskiej wrażliwości na kreatynę wzrost jej stężenia w mięśniach waha się poniżej 10%. Zdolność gromadzenia wewnątrzmięśniowych zasobów kreatyny może być uwarunkowana różnymi czynnikami:

  • wyjściowym stężeniem kreatyny w mięśniach – im wyższe stężenie tej substancji w komórkach mięśniowych, tym efekt suplementacji jest słabszy
  • składu włókien mięśniowych – osoby o wyższym udziale włókien szybkokurczliwych wykazują większą wrażliwość na działanie kreatyny
  • efektywnością wchłaniania kreatyny w przewodzie pokarmowym – efektywność tego procesu może być w przypadku różnych osób różna
  • sposobem podawania kreatyny - stosowanie związków wspomagających wchłanianie kreatyny przez komórki (np. węglowodanów) może zwiększyć gromadzenie tej substancji w mięśniach
  • rodzajem prowadzonego treningu – intensywne ćwiczenia siłowe najkorzystniej wpływają na wysycenie mięśni kreatyną

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Jak stosować kreatynę?

Wrze 11, 2014 Kreatyna

Na przestrzeni ostatnich lat zaprezentowano wiele procedur suplementacyjnych dotyczących stosowania kreatyny.

czytaj więcej

Rodzaje suplementów kreatynowych

Wrze 11, 2014 Kreatyna

Oferowane na rynku suplementy diety zawierające kreatynę można podzielić na cztery kategorie: suplementy proste, zawierające czysty monohydrat kreatyny, bądź odżywki węglowodanowe lub węglowodanowo - białkowe ...

czytaj więcej
POKAŻ