Przykładowa dieta
07:00 Posiłek I
Propozycja 1. Pieczywo z pastą z awokado, jogurt naturalny z owocami i lnem mielonym |
---|
Chleb żytni pełnoziarnisty | 90 g | 3 kromki |
Awokado | 90 g | 1 porcja |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
Bazylia świeża | 9 g | 3 łyżeczki |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Jogurt naturalny | 220 g | 1 szklanka |
Siemie lniane | 5 g | 1 łyżeczka |
Kiwi | 60 g | 1 sztuka |
Truskawki | 100 g | 10 sztuk |
Sposób przygotowania: Z awokado wyżłobić miąższ. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę awokado i pomidor zmiksować. Pieczywo posmarować pastą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć listkami świeżej bazylii. Kiwi obrać i pokroić. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Owoce połączyć z jogurtem, dodać siemię i wymieszać.
10:00 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem |
---|
Mieszanka sałat | 15 g | 2 garście |
Grejpfrut | 300 g | 1 sztuka |
Orzechy włoskie bez łupin | 16 g | 4 sztuki |
Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Cukier | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki |
Szynka z kurczaka | 40 g | 2 duże plastry |
Pomidor | 28 g | 4 plastry |
Sposób przygotowania: Różyczki brokuła ugotować w wodzie, wyłożyć na talerz, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem naturalnym i drobno pokrojonym koprem. Migdały uprażyć na złoty kolor bez tłuszczu na patelni teflonowej. Do miseczki włożyć różyczki brokuła, ser fetę i polać sosem jogurtowym. Całość posypać migdałami. Pieczywo zjeść do posiłku.
13:00 Posiłek III
Propozycja 1. Sałatka z krewetek, brzoskwini i zielonego groszku, pieczywo |
---|
Krewetki tygrysie | 72 g | 6 sztuk |
Brzoskwinia | 120 g | 1 średnia sztuka |
Groszek zielony konserwowy | 220 g | 1 szklanka |
Sałata | 10 g | 2 liście |
Sok z limony | 6 g | 1 łyżka |
Olej lniany | 10 g | 2 łyżki |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki |
Sposób przygotowania: Krewetki umyć, usunąć ogonki i ugotować na parze. Sałatę porwać i przełożyć do miseczki. Dodać groszek, krewetki i brzoskwinię pokrojoną na mniejsze kawałki. Sok z limonki połączyć z olejem, dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę. Całość wymieszać.
16:00 Posiłek IV
Propozycja 1. Łosoś z pęczakiem i wiosenną surówką |
---|
Łosoś surowy, filet | 150 g | 1 sztuka |
Przyprawa do ryb | 3 g | 1 łyżeczka |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Kasza jęczmienna, pęczak | 100 g | 1 woreczek |
Sałata logowa | 70 g | 2 liście |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
Ogórek | 70 g | 1 sztuka |
Jogurt naturalny 2% | 50 g | 1/3 kubka |
Sok z cytryny | 10 g | 1 łyżka |
Pieprz czany mielony | 2 g | szczypta |
Koper | 3 g | 1 łyżeczka |
Sposób przygotowania: Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pomidora i ogórka pokrojonego w kostkę. Jogurt doprawić pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Sos dodać do reszty składników i wymieszać.
19:00 Posiłek V
Propozycja 1. Dorsz w warzywach z ryżem i brokułami, sok pomidorowy |
---|
Dorsz surowy filet | 100 g | 1 sztuka |
Papryka czerwona | 60 g | 1/2 małej sztuki |
Cukinia | 100 g | 1 kawałek |
Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
Pomidor | 15 g | 2 plastry |
Bazylia świeża | 3 g | 1 łyżeczka |
Pieprz czarny mielony | 1 g | 1/2 łyżeczki |
Sól | 2 g | szczypta |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka |
Brokuły | 100 g | 1 sztuka |
Sok pomidorowy | 220 g | 1 szklanka |
Sposób przygotowania: Rybę rozmrozić, doprawić solą i pieprzem. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć doprawioną rybę, na to paski papryki, cukinii i cząstki pomidora. Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i posypać posiekaną bazylią. Zawinąć szczelnie w folię i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki, gotować na parze około 7 minut. W razie potrzeby można posolić do smaku.
Analiza odżywcza diety
Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
---|
Kalorie | 2420 kcal |
Białko | 121 g |
Węglowodany | 374 g |
Tłuszcze | 68 g |
Tłuszcze nasycone | 14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 25 g |
Omega-3 | 6,2 g |
Witamina B1 | 2,3 mg |
Witamina B2 | 2,2 mg |
Witamina PP | 33 mg |
Witamina B12 | 8,4 mcg |
Witamina C | 457 mg |
Witamina E | 22,4 mg |
Wapń | 1128 mg |
Magnez | 695 mg |
Żelazo | 27,2 mg |
Cynk | 17,6 mg |
Błonnik pokarmowy | 71 g |
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Redukcja wagi - 1800kcal
Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Grahamka z pastą z makreli i suszonych pomidorów, owoc Bułka grahamka 70 g 1 sztuka makrela wędzona 50 ...
czytaj więcejRedukcja wagi 2200 kcal
Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Grahamka z szynką i pomidorem, sałatka owocowa z chili Bułka grahamka 70 g 1 sztuka Masło 10 g ...
czytaj więcej