mgr inż. Aleksandra Niemiec
Gabinet Premium

mgr inż. Aleksandra Niemiec

tel. 721 874 775 Umów się online

Mleko i produkty mleczne

Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.

Zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest w trakcie ciąży wyraźnie zwiększone. Produktem, który jest najlepszym źródłem wapnia w diecie jest mleko, które dodatkowo dostarcza także szereg innych składników kościotwórczych i pod tym względem nie może się, z nim równać  żaden inny produkt żywnościowy. Ponadto zawarty w mleku wapń cechuje się wyjątkową przyswajalnością. Biodostępność tego składnika z mleka waha się na poziomie aż 80%. Wprawdzie źródłem wapnia w pożywieniu są także warzywa oraz przetwory zbożowe, jednak przyswajalność tego minerału z wymienionych produktów żywnościowych jest niezwykle niska (ok. 13%). Aby kobieta ciężarna była w stanie pokryć zwiększone zapotrzebowanie na wapń powinna wypić w ciągu dnia przynajmniej 3 szklanki mleka, lub w przypadku złej tolerancji, taką samą ilość fermentowanych napojów mlecznych (kefir, jogurt naturalny). W diecie należy ponadto wybierać chude produkty mleczne, gdyż tłuszcz zawarty w tłustym mleku i jego przetworach dostarcza dużej ilości energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co sprzyja rozwojowi miażdżycy, a także predysponuje organizm dziecka do kłopotów z układem krążenia w przyszłości. Należy pamiętać, że sery twarogowe są uboższe w wapń niż mleko, z którego zostały wyprodukowane. Kobieta w ciąży nie powinna natomiast spożywać mleka niepasteryzowanego, a także serów miękkich jak brie, camembert, feta, roquefort, ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia Listerią, stanowiącą poważne zagrożenie dla płodu.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Cukier i słodycze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Kobieta ciężarna powinna znacząco ograniczyć spożycie cukru w diecie, gdyż jego nadmiar może rzutować negatywnie zarówno na organizm matki jak również dziecka.

czytaj więcej

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie jego struktur mózgowych. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia ilość tłuszczu w diecie kobiet ciężarnych.

czytaj więcej
POKAŻ