Dahl z czarną soczewicą i batatem 😍😋💚 

 

Składniki:

💚 250g batata

💚 2 ząbki czosnku

💚 1,5 cm korzenia imbiru

💚 100g soczewicy czarnej lub czerwonej

💚 400g passaty pomidorowej

💚 100g wody

💚 10g oleju rzepakowego

💚 5g łyżeczka erytrolu

💚 Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra

💚 30g mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

👉 Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut).

👉 Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.

👉 Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol.

👉 Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.

Smacznego! 😋😋