Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy Cze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:

👉niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,

👉występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,

👉objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,

👉możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),

👉profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.

 

Jakie produkty zawierają duże ilości witaminy C?

💛acerola,

💛owoce dzikiej róży,

💛kiwi,

💛cytrusy,

💛owoce jagodowe,

💛papaja,

💛ananas,

💛brokuły,

💛papryka,

💛szpinak,

💛dynia.

Dbajcie o siebie i nie zapominajcie o systematycznej suplementacji witaminowej!🥰🥰