26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku
W celu wzbudzania zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego fantastyczne właściwości, 26 marca ustanowiono Międzynarodowy Dzień Szpinaku! 🌿🍃 Dlaczego warto go jeść? 🧐
Poznajcie cudowne właściwości tego zielonego liściastego warzywa, a jest ich sporo!
jest on bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,
może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,
wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,
obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,
substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz
chronią przed chorobą wieńcową,
epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Co ważne, szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.
Dodaj swój komentarz