Składniki:

  •  buraki (3 duże sztuki)
  •  woda (1,5 litra)
  •  sól (1,5 łyżki)
  •  pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
  •  liście laurowe (9 sztuk)
  •  ziele angielskie (6 sztuk)
  •  czosnek (9 ząbków)
  •  koper (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
👉 Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
👉 Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
👉 Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
👉 Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
👉 Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.